Ga naar hoofdinhoud
Online winkelen in: AT | IT | CH | FR | DE | UK | CZ | SE | DK | BE | NL | IE | ES | PL | PT | FI | GR | RO | NO | HU | BG | HR | LU

Alles over tegels

Vloertegels en wandtegels zijn een vanzelfsprekendheid voor elk appartement en elke woning. Maar weet jij ook waar de praktische en decoratieve tegels vandaan komen?

De geschiedenis van tegels gaat heel lang terug. Al rond 2000 voor Christus waren de vloeren van huizen in de Oriënt versierd met vloertegels. De voorlopers van de huidige tegels waren gemaakt van gebakken en aan de lucht gedroogde materialen. De Romeinen gebruikten ook vloertegels, die voornamelijk van keramiek waren. Na de val van het Romeinse Rijk werden de praktische vloertegels tijdelijk vergeten en vervangen door dekvloeren van kalk- en gipsmortel. Pas in het begin van de 12e eeuw kregen tegelvloeren weer aan belang. Bovenal produceerden ambachtslieden in Frankrijk en Engeland kleurrijke wand- en vloertegels, waarvan sommige artistiek beschilderd waren. Het duurde dan ook niet lang voordat de fraai vervaardigde tegels in vele kleuren en vormen hun weg naar Duitsland vonden. Hier werden aanvankelijk decoratieve tegels gebruikt als decoratief element, vooral in heilige gebouwen zoals kerken en kathedralen. Geïnspireerd door motieven uit het Oosten, werden artistieke mozaïeken gemaakt van individuele wandtegels en vloertegels, die decoratieve ornamenten vormden. In de 21e eeuw zijn vloertegels en wandtegels niet langer alleen bedoeld voor decoratie, de praktische tegels zijn een onmisbaar onderdeel geworden van de functionele inrichting van moderne woonruimtes.

Vloer- en wandtegels - robuust voor dagelijks gebruik

Dan heb je vast ook een betegelde badkamer. Wandtegels zijn vooral handig in vochtige ruimtes. De gebruikte materialen voor de vloertegels en wandtegels zijn waterdicht. Dagelijks baden en douchen is een uitdaging voor materialen, vloertegels en wandtegels kunnen probleemloos tegen vocht. Ook in de keuken, waar kookvloeistoffen en vet worden verwerkt, zijn de ongevoelige wand- en vloertegels het bouwmateriaal bij uitstek om u een onderhoudsvriendelijke omgeving te bieden. Tegels zijn daarom bijzonder eenvoudig te reinigen, niet alleen in huishoudelijke sanitair- en keukenruimtes, maar ook klinieken en restaurants vertrouwen op de robuuste materialen waaruit vloer- en wandtegels zijn gemaakt. Wandtegels en vloertegels zijn onmisbaar, vooral in ruimtes waar hygiëne een bijzonder belangrijke rol speelt, zoals in operatiekamers of restaurantkeukens.

Tips voor het effectief reinigen van wand- en vloertegels

Wandtegels en vloertegels worden als ongevoelig en bijzonder gemakkelijk te reinigen beschouwd. Dit is niet altijd het geval. Neem daarom enkele tips ter harte om uw tegels lang schoon en mooi te houden. Bij gebruik in sanitaire ruimtes komt vooral vervuiling van de vloertegels en wandtegels met kalk- en tandpastaspatten voor. Ook in de keuken zijn er vervelende vetvlekken. Vooral als je lichtgekleurde tegels hebt, vallen vlekken snel op en verstoren ze het totaalbeeld in het pand. Reinig daarom regelmatig uw vloer- en wandtegels en verwijder vuil en puin. Eenvoudige huismiddeltjes en niet-agressieve speciale reinigingsmiddelen vervullen hier hun doel en zorgen ervoor dat uw vloer- en wandtegels glanzend en schoon zijn. Een veelvoorkomend probleem bij tegels die wat ouder zijn, is de vergeling van het materiaal. De beste manier om het oppervlak van uw vloer- en wandtegels schoon te maken, is door simpelweg zout en een beetje terpentijn te gebruiken. Vloeibare ammoniak is een goed middel om te voorkomen dat de tegels dof worden. Gewoon afwrijven en de wandtegels en vloertegels schitteren in nieuwe pracht. Ook het gebruik van lijnolie of gewone azijn zorgt voor een glanzend en schoon oppervlak voor de vloer- en wandtegels. Voor een effectieve reiniging van de vloertegels hoeft u alleen maar een scheutje azijn aan het voorbereide, warme dweilwater toe te voegen en de tegels krijgen een mooi glanzend uiterlijk.
Bij hardnekkige kalkvlekken in sanitair en keuken is het handig om sinaasappelschil te gebruiken om vloer- en wandtegels een nieuwe glans te geven. Wrijf de aangetaste tegels in met de schil, laat het geheel ongeveer 1 uur inwerken en veeg daarna de vloer- en wandtegels af met een vochtige doek. Naast het oppervlak van de wandtegels en vloertegels moeten ook de voegen regelmatig worden schoongemaakt. Enkele eenvoudige huismiddeltjes kunnen hier ook helpen. Het gebruik van in de handel verkrijgbaar bakpoeder kan bijzonder effectief zijn. Meng de baking soda met een beetje water tot een pulp. Deze pasta wordt vervolgens, bij voorkeur met een oude tandenborstel, op de gewrichten aangebracht en weer afgewassen. Maar ammoniak is ook een effectief middel om de voegen van uw vloer- en wandtegels effectief te reinigen.

Conclusie

Wandtegels en vloertegels in de 21e eeuw zijn niet langer puur functionele bekledingen. Was er een paar decennia geleden weinig keuze qua tegels en de decors deden vaak denken aan ziekenhuizen, nu zijn er allerlei aantrekkelijke kleuren en motieven voor bijzonder mooie vloer- en wandtegels. Als een van de meest populaire vloer- en wandbekledingsopties leveren moderne wandtegels en vloertegels een beslissende bijdrage aan het positief vormgeven van de woonsfeer. Geglazuurde en ongeglazuurde tegels zijn hier verkrijgbaar. Bij het kiezen van de geschikte vloertegels dient u bijzondere aandacht te besteden aan robuuste kwaliteit. Nieuwe wandtegels en vloertegels zijn doorgaans een aanwinst die vele jaren mee moet gaan, maar aangezien de vloertegels in het dagelijks gebruik bijzonder belast worden, is een goed en stabiel ontwerp hierbij van groot belang. Voor gebruik binnenshuis zijn bijvoorbeeld vloertegels van aardewerk geschikt. Als u vloertegels nodig heeft voor buiten, bijvoorbeeld voor het terras, kunt u kiezen voor bijpassende steengoed- of baksteentegels. Buitenvloertegels moeten aan speciale eisen voldoen. De materialen die bij de fabricage worden gebruikt, moeten bijzonder slijtvast en vorstbestendig zijn. Of het nu gaat om vloertegels of wandtegels, voor binnen- of buitengebruik, huidige tegels voldoen aan alle eisen voor functionaliteit en aantrekkelijk design. Nu hoef je alleen nog maar je eigen persoonlijke model van praktische en aantrekkelijke wand- en vloertegels te kiezen.

Uw online winkel biedt een brede selectie vloertegels en wandtegels met een grote verscheidenheid aan decors en ontwerpen voor uw gezellige huis.