Ga naar hoofdinhoud
Online winkelen in: AT | IT | CH | FR | DE | UK | CZ | SE | DK | BE | NL | IE | ES | PL | LU | HR

Traptegels zijn resistent

Trappen zijn een onmisbaar onderdeel van huizen geworden. Wie geen trap in huis heeft, heeft vaak wel een paar trappen voor de voordeur. Als verbinding tussen verschillende verdiepingen kenmerkt de trap zich door een bijzondere uitstraling, of zelfs de lengte van de trap en zelfs de breedte en hoogte van de trap zelf. Ook in de buitenruimte geven trappen een bijzondere sfeer die doorwerkt in het hele huis. Niets draagt echter meer bij aan de uitstraling van de trap dan de traptegels. Ze moeten worden aangepast aan de reeds gegeven afmetingen van de trappen en moeten naast hun uiterlijk aan tal van andere eisen voldoen om perfect te zijn voor uw huis.

Praktisch gebruik van tegels

Tegels vinden hun toepassing overal waar het in de eerste plaats nat en vuil kan zijn. De reden hiervoor is het praktische gebruik van tegels, omdat ze gemakkelijk schoon te houden zijn en z. Soms kunnen ze niet worden beschadigd met sterkere reinigingsmiddelen. Daarnaast kunnen tegels zeer robuust en hard zijn en verschillen in uiterlijk, duurzaamheid, tredeweerstand, slipweerstand en gebruiksdoel, en dus ook qua prijs. Daarom worden verschillende tegels voor verschillende doeleinden gebruikt, wat voor u betekent dat u rekening moet houden bij het kopen van traptegels die b.v. B. traptegels voor binnen en buiten mogen niet van dezelfde kwaliteit zijn.

Stevige traptegels

Als het om traptegels gaat, moet er rekening mee worden gehouden dat er op wordt getrapt en dat ze daarom meer moeten kunnen weerstaan dan b.v. B. Tegels die alleen geschikt zijn voor aan de wand. Er zijn bepaalde slijtklassen (klasse 1-5) waarin geglazuurde tegels worden ingedeeld. Dienovereenkomstig moet u traptegels kiezen, afhankelijk van of u traptegels met hoge of lage spanning nodig heeft. Traptegels in uw woonkamer hoeven niet zoveel te weerstaan als traptegels in uw garage of op het balkon, waar u meestal met schoenen op loopt. Trappen in de woon- en eetkamer daarentegen worden meestal op sokken of zelfs op blote voeten betreden en hoeven daarom automatisch minder te verduren. Daarnaast heeft u voor uw trap alleen tegels nodig met geschikte slipweerstand en slipweerstand. Er is immers altijd een constant risico dat mensen op trappen struikelen of uitglijden. Dit kan worden verzacht met antislip traptegels.
Traptegels moeten ook meer buiten kunnen weerstaan dan binnen, vooral in de koude seizoenen. Vorstbestendige tegels, zoals gewone aardewerk tegels, nemen voldoende water op om bij lage temperaturen vorstschade te kunnen oplopen. Vorstbestendige traptegels zijn z. B. steengoedtegels en gespleten tegels, die bijzonder hard en duurzaam zijn en daarom vaak buiten worden gelegd. Tegels met een laag wateropnemend vermogen zijn b.v. B. porcellanato tegels die ongeglazuurd en geglazuurd voorkomen en daardoor tal van optische mogelijkheden kunnen bieden. Hoewel aardewerk tegels in verschillende uitvoeringen te vinden zijn en de meest voorkomende tegels zijn die bijna iedereen automatisch gebruikt, is het belangrijk op te merken dat deze tegels alleen geschikt zijn voor gebruik binnenshuis.

Trapweerstand en veiligheid

Met traptegels voor binnen hoef je je minder zorgen te maken over vorstbeveiliging. Tegelijkertijd betekent dit dat er een grotere keuze aan tegels is. Maar bij het zoeken naar geschikte traptegels moet u er ook rekening mee houden of de trap, of deze nu binnen of buiten is, zich in een natte ruimte, zoals een badkamer, bevindt. B. in de badkamer en of de trap zelfs naar het water leidt, zoals bij zwembaden. Misschien heb je thuis een zwembad in de kelder en weet je dat er geen kans op vorst is omdat de ruimte goed verwarmd is. Vorstbescherming is misschien geen probleem, maar slip- en stapweerstand moet zeker worden overwogen. Vooral als het gaat om blootsvoets lopen op de traptegels als er veel water is. Er zijn wettelijk voorgeschreven evaluatiegroepen voor de onderwerpen slipvastheid (A, B en C) en drukvastheid in bedrijfsruimten (R9-R13). Bij trappen die naar het water leiden is het verplicht om een vloerbedekking te gebruiken die behoort tot beoordelingsgroep C. Hoewel de classificatiegroepen in huis niet hoeven te worden gevolgd, kunnen ze een grote rol spelen bij ongevallen in uw huis met daaropvolgende schadeclaims. In de particuliere sector is het ook raadzaam om traptegels te plaatsen die minimaal behoren tot beoordelingsgroep R9.