Ga naar hoofdinhoud

Toegankelijkheid voor tegels

Toegankelijkheid in de badkamer - dankzij geschikte tegels

Om op oudere leeftijd in de eigen vier muren te kunnen wonen, is vaak een barrièrevrije badkamer noodzakelijk. Een inloopdouche is een stap in de goede richting, maar niet genoeg, want ook hier spelen de tegels zelf een grote rol.


Inloopdouche
Een inloopdouche, ook wel inloop- of inloopdouche genoemd, oogt tijdloos en stijlvol. Omdat er geen struikelranden zijn, is douchen ook op hoge leeftijd vaak probleemloos mogelijk. Ook heel praktisch is dat zo'n douche makkelijk schoon te maken is.

Een inloopdouche is echter niet per definitie drempelvrij. Zorg er daarom bij het ombouwen van je douche voor dat er handgrepen aanwezig zijn voor een stevige, veilige stand. Een stoel is net zo belangrijk op oudere leeftijd, omdat veel mensen het moeilijker vinden om voor langere tijd te staan. Daarom is het ook aan te raden om te denken aan lage, grote opbergruimtes zodat je gemakkelijk bij douchegel, shampoo en dergelijke kan.

De juiste vloer
Zowel in de douche als in de rest van de badkamer is de juiste vloerbedekking een doorslaggevend criterium voor de toegankelijkheid. Het is het beste om een ​​antislip oppervlak te kiezen, zoals tegels met een ruw oppervlak. Tegels met slipweerstand R9 t/m R11 zijn zeer geschikt. Hierbij geldt: hoe hoger het weergegeven getal, hoe hoger de statische wrijvingscoëfficiënt en dus de tredzekerheid.

Voor een barrièrevrije badkamer worden over het algemeen tegels met een slipweerstand van minimaal R9 aanbevolen, waarbij R10 de betere keuze is. Voor je inloopdouche is echter een hogere slipweerstand nodig, dus kies hier idealiter voor R11. Bij de keuze is het belangrijk dat tegels die zijn voorzien van een hogere slipweerstand niet zo makkelijk schoon te maken zijn. Daarom is het raadzaam om enerzijds de gewenste slipweerstand en anderzijds het onderhoudsgemak af te wegen.

Contrasterende tegelkleuren voor een betere oriëntatie
Contrasterende tegelkleuren dragen bij aan een betere oriëntatie wanneer het gezichtsvermogen verslechtert met de leeftijd. Een felgekleurde tegeltape met daaromheen aanzienlijk lichtere tegels kan u bijvoorbeeld veilig door de ruimte "geleiden". Een andere manier om de oriëntatie te verbeteren, is door tegels te gebruiken met verschillende oppervlakken en verschillende haptiek. Zo hoef je de badkamer niet per se duidelijk te zien, maar voel je met je blote voeten dat je met de antislip tegels al in je inloopdouche bent gestapt.

Lichtgeleidingssystemen voor nog meer veiligheid
Bovendien bieden lichtgeleidingssystemen een betere oriëntatie en daarmee meer veiligheid in de badkamer. Een grote verscheidenheid aan lichtstrips kan eenvoudig op de wand of in de vloerbedekking worden geïntegreerd. Met behulp van nieuwe LED-technologieën die in de tegelbekleding zijn geïntegreerd, krijgt u meer comfort en kunt u uw badkamer ook op oudere leeftijd zelfstandig gebruiken. Daarnaast bieden de verschillende lichtgeleidingssystemen een hele mooie uitstraling die je kunt aanpassen aan de voorziening.