Ga naar hoofdinhoud
Online winkelen in: AT | IT | CH | FR | DE | UK | CZ | SE | DK | BE | NL | IE | ES | PL | PT | FI | GR | RO | NO | HU | BG | HR | LU

Porseleinen steengoed vloertegels

Moderne wand- en vloertegels - aantrekkelijk decor en hoge functionaliteit

Vloertegels en wandtegels zijn een vanzelfsprekendheid voor elk appartement en huis. Maar weet jij ook waar de praktische en decoratieve tegels vandaan komen?
De geschiedenis van tegels gaat ver terug. Al rond 2000 voor Christus waren de vloeren van huizen in de Oriënt versierd met vloertegels. De voorlopers van de huidige tegels waren gemaakt van gebakken en aan de lucht gedroogde materialen. De Romeinen gebruikten ook vloertegels, die voornamelijk van keramiek waren. Na de val van het Romeinse Rijk werden de praktische vloertegels tijdelijk vergeten en vervangen door dekvloeren van kalk- en gipsmortel. Pas in het begin van de 12e eeuw kregen tegelvloeren weer aan belang. Bovenal maakten ambachtslieden in Frankrijk en Engeland kleurrijke wand- en vloertegels, waarvan sommige artistiek beschilderd waren. Het duurde dan ook niet lang voordat de fraai vervaardigde tegels in vele kleuren en vormen hun weg naar Duitsland vonden. Hier werden aanvankelijk decoratieve tegels gebruikt als decoratief element, vooral in heilige gebouwen zoals kerken en kathedralen. Geïnspireerd door motieven uit het Oosten, werden artistieke mozaïeken gemaakt van individuele wandtegels en vloertegels, die decoratieve ornamenten vormden. In de 21e eeuw zijn vloertegels en wandtegels niet langer alleen bedoeld voor decoratie, de praktische tegels zijn een onmisbaar onderdeel geworden van de functionele inrichting van moderne woonruimtes.

Vloer- en wandtegels - robuust voor dagelijks gebruik

Je hebt vast ook een betegelde badkamer. Wandtegels zijn vooral handig in vochtige ruimtes. De gebruikte materialen voor de vloertegels en wandtegels zijn waterdicht. Dagelijks baden en douchen is een uitdaging voor materialen, vloertegels en wandtegels kunnen probleemloos tegen vocht. Ook in de keuken, waar kookvloeistoffen en vet worden verwerkt, zijn de ongevoelige wand- en vloertegels het bouwmateriaal bij uitstek om u een onderhoudsvriendelijke omgeving te bieden. Tegels zijn daarom bijzonder eenvoudig te reinigen, niet alleen in huishoudelijke sanitaire ruimtes en keukens, maar ook klinieken en restaurants vertrouwen op de robuuste materialen waaruit vloer- en wandtegels zijn gemaakt. Wandtegels en vloertegels zijn onmisbaar in ruimtes waar hygiëne een bijzonder belangrijke rol speelt, zoals in operatiekamers of restaurantkeukens.

Tips voor het effectief reinigen van wand- en vloertegels

Wandtegels en vloertegels worden als ongevoelig en bijzonder gemakkelijk te reinigen beschouwd. Dit is niet altijd het geval. Neem daarom enkele tips ter harte om uw tegels lang schoon en mooi te houden. Bij gebruik in sanitaire ruimtes komt vooral vervuiling van de vloertegels en wandtegels met kalk- en tandpastaspatten voor. Ook in de keuken zijn er vervelende vetvlekken. Vooral als je lichtgekleurde tegels hebt, vallen vlekken snel op en verstoren ze het totaalbeeld in het pand. Reinig daarom regelmatig uw vloer- en wandtegels en verwijder vuil en puin. Eenvoudige huismiddeltjes en niet-agressieve speciale reinigingsmiddelen vervullen hier hun doel en zorgen ervoor dat uw vloer- en wandtegels glanzend en schoon zijn.

Een veelvoorkomend probleem bij tegels die wat ouder zijn, is de vergeling van het materiaal. De beste manier om het oppervlak van uw vloer- en wandtegels schoon te maken, is door simpelweg zout en een beetje terpentijn te gebruiken. Salmiakgeist is een goed middel om te voorkomen dat de tegels dof worden. Gewoon afwrijven en de wandtegels en vloertegels schitteren in nieuwe pracht. Ook het gebruik van lijnolie of gewone azijn zorgt voor een glanzend en schoon oppervlak voor de vloer- en wandtegels. Voor een effectieve reiniging van de vloertegels hoeft u alleen maar een scheutje azijn toe te voegen aan het voorbereide, warme dweilwater en de tegels krijgen een mooie, glanzende uitstraling.

Bij hardnekkige kalkvlekken in sanitair en keuken is het handig om sinaasappelschil te gebruiken om vloertegels en wandtegels in nieuwe pracht te laten glanzen. Wrijf de aangetaste tegels in met de kom, laat het geheel ongeveer 1 uur inwerken en veeg daarna de vloertegels en wandtegels af met een vochtige doek. Naast het oppervlak van de wandtegels en vloertegels moeten ook de voegen regelmatig worden schoongemaakt. Enkele eenvoudige huismiddeltjes kunnen hier ook helpen. Het gebruik van in de handel verkrijgbaar bakpoeder kan bijzonder effectief zijn. Meng de baking soda met een beetje water tot een pulp. Deze pasta wordt vervolgens, bij voorkeur met een oude tandenborstel, op de gewrichten aangebracht en weer afgewassen. Maar ammoniak is ook een effectief middel om de voegen van uw vloer- en wandtegels effectief te reinigen.


Wandtegels en vloertegels in de 21e eeuw zijn niet langer puur functionele bekledingen. Was er een paar decennia geleden weinig keuze als het om tegels ging en de decors vaak deden denken aan ziekenhuizen, zijn er nu een verscheidenheid aan aantrekkelijke kleuren en motieven voor bijzonder mooie vloer- en wandtegels. Of het nu gaat om vloertegels of wandtegels, voor binnen of buiten, de huidige tegels voldoen aan alle eisen voor functionaliteit en mooi design. Nu hoef je alleen nog maar je eigen persoonlijke model van de praktische en aantrekkelijke wand- en vloertegels te kiezen.


Uw online winkel biedt een ruime keuze aan vloertegels en wandtegels in een grote verscheidenheid aan decors en designs voor uw gezellige huis.