Ga naar hoofdinhoud

Tegels voor buiten - een echte blikvanger

Wilt u uw buitenruimte of uw terras verfraaien met de juiste tegels? Wij helpen u graag bij het kiezen van de perfecte tegel.

Welke soorten zijn er?

- Geperforeerde en blokstenen: Deze steensoorten zijn geschikt voor een chique wandinrichting, zijn voordelig en weerbestendig.
- Beton: Vooral stoepranden worden vaak van beton gemaakt. Beton is goedkoop, bijzonder onderhoudsvriendelijk en ongelooflijk gemakkelijk te leggen.
- Hout: De rustieke uitstraling van houten tegels zorgt op een heel natuurlijke manier voor een gezellige sfeer. Houten tegels zijn milieuvriendelijk, recyclebaar en gemakkelijk te leggen dankzij hun insteekfunctie.

Materialen:

- Vulkanisch gesteente: terrasplaten van vulkanisch gesteente zijn bijzonder esthetisch en geven uw terras een moderne uitstraling. Ze zijn slipvast en vorstbestendig en bovendien in hoge mate ongevoelig voor zure reinigingsmiddelen.
- Metamorfe gesteenten (marmer, leisteen, kwartsiet): Metamorfe gesteenten zijn zeer resistent en extreem duurzaam.
- Diep gesteente (graniet): heeft een bijzonder dichte steenstructuur en is zeer robuust.
- Sedimentgesteenten (travertijnsteen, kalksteen, zandsteen): zijn wat zachter van structuur en vereisen bijzonder zorgvuldig onderhoud.

Hoe worden tegels op de juiste manier verzorgd?

Beton-. Houten tegels en stenen muren kunnen zonder aarzeling worden afgewassen en met elke bezem worden verwerkt. De meeste natuursteentegels hebben echter wat meer verzorging nodig. Zachtere natuursteentegels van bijvoorbeeld kalksteen mogen niet worden geveegd met te harde haren. De harde borstelharen kunnen de mooie structuur en het ontwerp van de tegel vernietigen. Tegels van zachtere natuursteen zijn bijzonder absorberend, wat sneller tot verkleuring en lelijke vlekken kan leiden. Ga daarom direct na het leggen vooruitziend te werk en laat de natuursteentegels impregneren. De impregnering beschermt ook de tegels en elimineert het absorptievermogen bijna volledig. Voor alle materialen geldt: Als vloeistoffen voldoende tijd hebben gehad om in de tegel te trekken, is de vorming van vlekken niet altijd te voorkomen. Mocht dit toch gebeuren, gebruik dan gewoon een mild steenonderhoudsmiddel dat is afgestemd op het materiaal om hardnekkiger te reinigen vlekken. De meeste natuursteentegels zijn erg gevoelig voor zure reinigingsmiddelen, dus als u dit soort reinigingsmiddelen weglaat, zit u aan de veilige kant. Een zure reiniger kan leiden tot ernstige verkleuring, die je er meestal niet uit krijgt.

Welk materiaal is geschikt voor jou?

Als je niet zoveel tijd in onderhoud wilt steken, gebruik je liever de robuustere materialen zoals beton, vulkanisch gesteente of leisteen. Als de kleur voor u echter de belangrijkste rol speelt, is het mogelijk dat u een zachter materiaal zoals kalksteen moet gebruiken, aangezien niet elk materiaal in alle kleurvarianten beschikbaar is. Er zijn ook een paar laatste belangrijke tips voor het kiezen van de kleur. Kies je voor een bijzonder lichte kleur, dan hebben verkleuringen en vuil over het algemeen een groter aantastingsoppervlak. Kies je voor bijzonder donkere kleuren, dan kunnen de tegels in de zomer erg heet worden, dus een gezond gemiddelde is meestal aan te raden.

Wat zijn de redenen om voor natuursteentegels te kiezen?

Natuursteentegels zijn iets duurder dan bijvoorbeeld beton en Co., maar ze zijn er in een groot aantal kleuren. Ook mooie dessins met mozaïekpatronen zijn mogelijk. Mozaïektegels zijn altijd populair geweest, zowel binnen als buiten. Bij natuursteentegels is het individuele ontwerp helemaal aan jou. Natuursteentegels kunnen wat moeilijker te onderhouden zijn, maar als ze correct worden gelegd, zijn de meeste natuursteentegels zowel water- als vorstbestendig, dus er is geen reden om grote scheuren en barsten te vrezen. Leisteentegels repareren na verloop van tijd zelfs zelf kleine krasjes. Voor het beste resultaat dienen de natuursteentegels op een grindbed te worden gelegd en mogen natuursteentegels van travertijn hun inkepingen behouden en niet opgevuld worden.

Conclusie:
Met wand- en vloertegels kunt u uw buitenruimte een geweldige, individuele uitstraling geven. Indien correct geïnstalleerd en eventuele onverenigbaarheden worden waargenomen, zijn nog gevoeligere materialen gemakkelijk te reinigen en te onderhouden.