Ga naar hoofdinhoud
Online winkelen in: AT | IT | CH | FR | DE | UK | CZ | SE | DK | BE | NL | IE | ES | PL | PT | FI | GR | RO | NO | HU | BG | HR | LU

Terrasplaten voor een mediterrane flair

Terrasplaten - hier moet je op letten

Een terras kan voor veel evenementen worden gebruikt. Op het terrein is voldoende ruimte voor een ontspannen barbecue-avond met vrienden. Natuurlijk kunt u ook uitgebreid ontspannen op het terras en volop genieten van de zon. Maar als je nog geen terras hebt, kun je er een laten bouwen of een handje helpen. Het is handig als u zich vooraf informeert over de mogelijkheden en informatie inwint over de soorten terrasplaten en tegels. Maar ook als u het oude terras niet meer mooi vindt, kunt u nieuwe tegels aanbrengen. Terrasplaten en tegels zijn onvermijdelijk voor een mooie ondergrond om buiten te relaxen. Daarnaast houden de terrasplaten het ook als je bijvoorbeeld een peuterbadje voor de kinderen op het terras wilt plaatsen. Met tegels creëer je een Mediterrane flair zodat je van de zomer buiten kunt genieten. Maar zodat dit niet langer bij een droom blijft, moet u binnenkort beginnen met het selecteren van tegels of terrasplaten en de bevestiging van de terrasplaten.

Terrassen en tuinplaten

Terras- en tuinplaten


Van welk materiaal zijn terrasplaten of tegels gemaakt?

U ontvangt terrasplaten of zelfs de tegels voor het terras van beton of natuursteen. Het totaalbeeld is bepalend voor de keuze van terrastegels. Let daarbij goed op de huismuur, de tuin en eventueel ook de trottoirs door de tuin. De betonnen terrasplaten zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en vormen. De tegels met een zandstraalkorrel zorgen voor een prachtige uitstraling. Er is één punt waar u rekening mee moet houden bij het kiezen van de terrastegels: de prijs. De kosten van de terrastegels waarmee u het terras kunt betegelen zijn relatief hoog. Het is daarom bijzonder belangrijk dat u zich vooraf informeert over de kosten van de terrasplaten. Terrasplaten op beton kunnen meestal heel eenvoudig worden betegeld en bevestigd, zelfs door hobbyisten. Als je echter terrasplaten van natuursteen op het terras wilt betegelen, heb je wat handvaardigheid nodig. Terrasplaten van natuursteen zien er eleganter uit, maar zijn doorgaans duurder in aanschaf dan terrasplaten van beton. Tegels van natuursteen hebben echter enkele voordelen. Ze zijn vrij van gifstoffen en bieden een zeer breed scala aan kleuren om uit te kiezen. Bij terrasplaten of tegels van natuursteen is in de regel geen enkele tegel gelijk. De nerf van de terrasplaten is dus per tegelplaat totaal verschillend. Terrasplaten worden ook vaak gebruikt in terracotta optiek. Er zijn echter ook terrasplaten van hout. Tegels van zandsteen zijn net zo populair en passen perfect bij een huis van zandsteen.

Terrassen en tuinplaten

Terras- en tuinplaten in houtlook


Waar moet u op letten bij het kiezen van terrastegels?

Terrastegels zijn verkrijgbaar in verschillende kwaliteiten. Bij het kopen is het daarom van groot belang dat u goed naar de terrasplaten kijkt. Zelfs de typen onder de tegels zijn niet altijd identiek. Wil je dus lang van de terrastegels genieten, dan is het essentieel dat je degelijke kwaliteit aanschaft. Een ander punt is nodig bij het selecteren van de terrastegels - het draagvermogen. Als je wilt dat de tegels bestand zijn tegen het gewicht van een auto, dan moet je ervoor zorgen dat de terrastegels van een zeer hoge kwaliteit zijn. Ook bij het betegelen is een goede voorbereiding nodig, zodat er geen spouw onder de terrasplaten ontstaat. Want holtes tussen de tegels en de terrasplaten zijn een garantie dat de terrasplaten snel scheuren en beschadigingen vertonen. Het resultaat zou zijn dat u de terrasplaten opnieuw zou moeten betegelen.

Vormen en kleuren van terrasplaten en tegels

Heeft u interesse om terrasplaten in patroonlook te betegelen of te laten betegelen, dan is er ook een ruime keuze aan terrasplaten. Aan de andere kant is het betegelen van deze terrasplaten een arbeidsintensiever werk. Door de combinatie van de terrasplaten is uiterste zorg vereist om ervoor te zorgen dat er geen minimale afwijkingen in het patroon zijn. Het beeld van de terrasplaten ziet er al snel ongelijk uit. Als je twijfelt over het betegelen van de terrasplaten, vraag dan altijd advies aan een professional. Het is raadzaam om de terrasplaten eerst op een onopvallende plek te betegelen. Als de terrasplaten qua uiterlijk eenvoudig moeten worden gehouden, is tegelen geen probleem. Echter, zoals eerder vermeld, is het betegelen van natuurstenen terrasplaten iets lastiger. Omdat de terrasplaten van natuursteen meestal een nerf hebben, die ook in een gelijkmatige opstelling moet zijn. Ook is het modern om de terrasplaten te combineren met andere terrasplaten. Zorg er echter voor dat het patroon egaal is en dat de verschillende terrastegels van hetzelfde materiaal zijn gemaakt. Installeer echter niet te veel verschillende terrastegels, omdat het uiterlijk dan enigszins chaotisch kan lijken. 

Terrassen en tuinplaten

Terras- en tuinplaten


Gladde of oneffen terrastegels

Let bij het kopen van terrastegels ook op het reinigen van terrastegels. Als de tegels een glad oppervlak hebben, zijn de terrasplaten natuurlijk ook makkelijker schoon te maken. Oneffen terrasplaten van natuursteen vereisen een aparte reiniging. Wees voorzichtig bij het gebruik van een hogedrukreiniger om terrastegels schoon te maken. Het kan zijn dat de voeg loskomt en de terrastegels loskomen. Het resultaat zou zijn dat u de terrasplaten opnieuw zou moeten betegelen. Een ander punt dat belangrijk is bij het kiezen van terrasplaten is de winter. Wil je het terras ook in de winter gebruiken, houd er dan rekening mee dat de temperaturen ervoor kunnen zorgen dat de terrastegels glad kunnen worden. Als u een pad betegelt met terrasplaten, moet u hier ook rekening mee houden om het risico op ongevallen te minimaliseren. Ruwe terrasplaten zijn minder glad dan terrasplaten met een glad oppervlak.

Hoe meer terrastegels, hoe goedkoper het aanbod

Denk vooruit bij het kopen van terrastegels. Als u op het punt staat de terrasplaten voor het terras te kiezen, moet u er ook over nadenken of de terrasplaten niet ook geschikt zijn voor het betegelen van de paden of de garage. Bij een hoger aantal terrastegels is de prijs lager en hoeft u de terrastegels later niet meer aan te schaffen. Bedenk daarom vooraf in welke ruimtes u de terrasplaten wilt betegelen. Een ander voordeel van het kopen van een grotere hoeveelheid terrastegels is dat u een egaal resultaat krijgt. Zodra het terras, het pad of zelfs de garage is voorzien van dezelfde tegels, is het resultaat een prachtig totaalbeeld. Onderhandel in zo'n project met de dealer een mooie korting op de terrastegels. U kunt dus nog meer besparen bij het kopen van de terrastegels.

Wat gebeurt er met de overgebleven terrastegels?

Als u teveel terrasplaten heeft gekocht en ze kunnen niet allemaal betegeld worden, dan kunnen de terrasplaten voor andere doeleinden gebruikt worden. De terrasplaten kunnen met een hamer gebroken worden en gebruikt worden om bloemperken te begrenzen. Terrasplaten van natuursteen kunnen ook heel goed gebruikt worden in bloembakken om wateroverlast te voorkomen. Het wordt ook aanbevolen om de resterende terrasplaten te hakken en te mengen met de aarde. Dit is echter alleen aan te raden als de terrastegels van natuursteen zijn. Er zijn geen grenzen aan uw verbeeldingskracht bij het gebruik van de resterende tegels.

Zo worden de verschillende tegels gelegd

De tegels van natuursteen of Betontegels stellen andere procedures voor. opvolgers hebben Laten we de twee technieken voor het leggen van tegels eens nader bekijken uitgelegd.


Cementtegels:

Betontegels hebben sterke, duurzame en goedkope eigenschappen. Er zijn bijna geen grenzen aan de variëteit bij het kiezen van betontegels. Betontegels zijn ook een populair materiaal vanwege de oppervlaktestructuur. Betontegels vragen om een ​​stabiele en waterdoorlatende ondergrond. Met behulp van houten palen en een touwtje kan goed worden afgebakend waar de tegels later op komen te liggen. Het is raadzaam om de grond ongeveer 30 cm uit te graven. Let op een lichte helling weg van het huis. Dit is belangrijk zodat de regen niet op de tegels blijft liggen, maar er makkelijk af kan lopen. Een lichte helling wordt meestal niet eens opgemerkt. Er is nu volop grind en steenslag verdeeld over het gebied. Het is ook aan te raden om een ​​hoogte te kiezen van ongeveer 30 tot 40 cm. Het is zinvol om op deze ondergrond een 5 tot 8 cm dikke laag grit of zand aan te brengen. Tot nu toe is het hele gebied nog niet verdicht. Dit proces komt later in het spel. Als je nu een glad oppervlak voor je hebt, kun je beginnen met het leggen van de tegels. Betontegels zijn zeer eenvoudig te leggen. Nadat je net de terrastegels hebt gelegd, die je met een waterpas kunt bepalen, volgt nu de verdichting. Het tegeloppervlak wordt nu verdicht met behulp van een trilplaat. Vervolgens wordt er zand aan de tegels toegevoegd om voldoende voeg tussen de tegels te krijgen. Nadat je het zand tussen de tegels hebt geveegd, kun je nu de hele ruimte goed water geven. Zodra de ruimtes tussen de tegels, dus de voegen en de ondergrond, zijn opgedroogd, kan het zijn dat u de voegen opnieuw met zand moet opvullen. Veeg het zand nog een keer tussen de tegels zodat de voegen helemaal opgevuld zijn. U moet nu de tegels of het gebied een tweede keer goed water geven - nadat alles weer droog is, kunt u op de tegels stappen en is het terras beloopbaar.

Terrassen en tuinplaten

Terras- en tuintegels


Tegels van natuursteen
Terrasplaten van natuursteen moeten, in tegenstelling tot betontegels, op een stevige ondergrond worden geplaatst. Natuursteentegels zijn milieuvriendelijk, beproefd en ideaal voor langdurig gebruik. Paden, trappen en muren kunnen worden verfraaid met natuursteentegels. Daarnaast passen de tegels ook beter in het totaalbeeld. Het leggen van de tegels van natuursteen is echter een beetje geduldspel. Betontegels zijn meestal verkrijgbaar in een standaard maat. Terrasplaten van natuursteen hebben verschillende afmetingen en moeten meestal eerst gebroken worden. U dient de natuursteentegels dus stuk voor stuk te selecteren en direct in deze gekozen volgorde te leggen. Voordat u echter kunt beginnen met het leggen van de tegels, heeft u een betonnen fundering nodig. Hiervoor wordt de grond afgegraven, 30 cm is ruim voldoende. Vervolgens wordt de grond verdicht, bekisting met houten planken wordt bevestigd. Let op de helling, die moet uit de buurt van het huis zijn. Leg nu een laag grind van ongeveer 3 cm breed op het oppervlak. Een versterkingsmat van staal zorgt voor extra stabiliteit. Vul nu het gebied met beton. Er moet een betonlaag van ongeveer 15 cm dik zijn. Nadat het beton ongeveer 7 dagen is uitgehard, wordt het bedekt met een afdichtmiddel. Pas nu kunt u beginnen met het leggen van de natuurstenen tegels.

Voor het leggen heeft u mortel nodig die speciaal is ontworpen voor het leggen van de natuursteentegels.

Houd er rekening mee dat de mortel slechts ongeveer twee uur kan worden gebruikt. Meng daarom alleen zoveel mortel als nodig is. Plaats nu de natuursteentegels door ook wat mortel op de tegels aan te brengen. Zo voorkom je gaatjes onder de tegels. De tegels worden voorzichtig met een rubberen hamer geraakt, zodat de lucht eronder volledig wordt verwijderd. Het gebied wordt keer op keer gecontroleerd met een waterpas. Mortel die uit de tegels sijpelt, moet onmiddellijk worden verwijderd. Nadat het oppervlak volledig is gelegd, reinigt u de tegels met water en een spons. U kunt al na één dag droogtijd op het terras lopen.